Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yemek Tuzu

Yemek Tuzu

Yemek Tuzu, Kimyada yemek tuzlu yani sodyum klorür, NaCl simgesi ile gösterilir ve beyaz kristali bir bileşiktir. Bütün canlıların besin kaynaklarından biri olan yemek tuzu, ticari açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir. Bütün dünyada bulunan yemek tuzu, geçmiş yıllarda da oldukça önemli bir ihtiyaç ve ticaret maddesi olarak kabul görmüştür.

En önemli sodyum klorür kaynağı, deniz suyu olarak bilinir. Deniz suyunun yaklaşık %3'ünü sodyum klorür oluşturur. Yemek tuzu, tarih öncesi devirlerde besinleri uzun zaman boyunca saklamak için koruyucu madde olarak kullanılırdı. Tarih öncesi zamanlarda et ve balık gibi besinler tuzların içerisinde kurutulur, saklanır ve bu şekilde bozulmaları önlenmiş olurdu.

Yemek tuzunun tarihçesi, insanlık tarihinde oldukça büyük bir öneme sahip olan yemek tuzunun üretilmesi tarih öncesindeki birçok uygarlığa dayanır. Babiller ve Sümerliler yemek tuzunu bazı besin maddelerinin korumak amacıyla kullanırlardı. Yapılan çoğu araştırmadan Mısırlıların Nil deltası'nda deniz tuzunu buharlaştırıp tuz ürettikleri bilinmektedir. Tarihte beyaz altın olarak adlandırılan tuz ortaçağ ve daha sonraki dönemlerde oldukça değer kazanmıştır. Bunun sebebi tuzun elde edilme şeklinden ziyade, nakliye edilmesi ve ticaretinden kaynaklanır. Tuz ile ilgili Anadolu'da bulunan ilk yazılı kaynaklar Hititlerin dönemine kadar gider. Çin'de tuz üretilmesine ait en eski olan yazılı kaynak ise milattan önce 800'e aittir ve Çin'de milattan önce 17. Yüzyılda tuz vergisinden bahsedilen kaynaklar yer almaktadır.

Yemek tuzunun elde edilişi, birçok mineral çıkartma yöntemleri teknikleri arasında en basit ve en kolay olan tuz üretiminin en yaygın olan şekli, tuzla adı verilen göletlerden sağlanır. Bu yöntemler ile elde edilmiş olan tuzlarda ticaret açısından öngörülmeyen safsızlıklar olabilir. Bu yöntem ile elde edilmiş olan yeni tuzların içerisinde birtakım mikroorganizmalarda yer alabilir. Bu mikroorganizmalar konservecilikte birtakım yiyeceklerin bozulmasına neden olabilmektedir.

Yemek tuzu kaya tuzundan elde edilir. Yemeklik tuzun önemli bir kaynağı olan kaya tuzu safsızlığından dolayı saydam, yarı saydam ve sarı, turuncu kahverengi, beyaz ve pembe olabilir. Kaya tuzu az yabancı madde bulunduran ve safsız durumda olan yataklarda yer altına galeriler açılıp parçalar şeklinde çıkarılır. Bu yöntem çözelti madenciliği olarak adlandırılır ve bu yöntemde safsızlık oranının fazla olmasında, açılan kuyularda sıcak su gönderilir ve sıcak suda çözünen tuzlar bu şekilde dışarı çıkarılır. Bu şekilde dışarı çıkarılan tuzların kristallendirilmesi için vakum ve tava yöntemi kullanılmaktadır.

Tava yöntemi, tahta kaplar içerisinde dinlendirilen tuzlu suda bulunan magnezyum sülfata çöktürmek amacıyla az bir oranda kireç ilave edilir ve daha sonra alanı 80-100 metrekare olan tava denilen buharlaşma kabına gönderildikten sonra ocağın sıcak gazı ile ısıtılır. Bu yöntemden önce magnezyum sülfat çökertilip alınır. Sonra ise çöken tuz alınmaktadır. Buradan alınan tuz tabak üzerinde bulunan tahta davlumbaza verildikten sonra suyu yeniden tava içine akarken tuz kurur. Bu tavanın içerisine koyulan kaba tuz, yaklaşık 75 ℃'de 1200 kilogram, orta tuz 80 ℃'de 3000 kilo, ince tuz, 95 ℃'de 700 kilo elde edilmektedir.

Vakum yöntemi, oldukça eski ve az verim elde edilen bu yöntem, bu duruma karşılık ülkemizde hala kullanılır. Bu yöntem ile elde edilmiş olan ham tuz, ilk olarak öğütüldükten sonra yıkanma kazanlarına atılır ve 2-3 bomeli su ile yıkanır. Bu teknik yapılırken yaklaşık olarak %25 oranında fire verilebilir. Daha sonra yıkanan tuz vakum kazanlarının içine atılır ve burada vakum tüpleri sayesinde alınan tuz santrifüj ünitesine ulaştırılır ve bu ünitede yaklaşık olarak 15 dakika santrifüjleme işleminden geçirilerek ve nemin %99 kadarı atılır. Ardından neminin büyük bir oranı atılan tuz, kurutma fırınlarında 180-200 ℃ sıcaklıkta kurutulur ve bu işlemden sonra da tuzun nem miktarı %0,5 düşürülür.

Kurutulan tuz, bu işlemlerden sonra elenerek kaba, iri ve ince tuz olarak 3 şekilde ayrılır ve ayrı ayrı ambalajlanıp satılır. Eleğin üzerinde kalan tuz, ham tuz olarak, kaba tuz ise 100 kiloluk çuvallarla yemek tuzu olarak satılır. Yemek tuzu olarak kullandığımız iyotlu tuzlar bu şekilde üretilir.

Yemek tuzunun özellikleri ve kullanım alanları, küp şeklinde kristallerden meydana gelen beyaz ve katı madde olan yemek tuzları, 80 ℃ de erir ve 0 ℃ de donar. Fakat sofra tuzunun sudaki çözeltisi yani salamura, oldukça düşük sıcaklıklarda donabilir. Bu oran salamurada yer alan tuz miktarına bağlı olarak 20 ℃ de bile olabilir.

Bu nedenden dolayı kış mevsiminde yollarda olan buzları eritmek için kaya tuzu kullanılır. Kaya tuzu, buzla karı birleştirir ve salamura oluşturur. Yemek tuzu aynı zamanda bütün hayvanların beslenmelerinde oldukça büyük öneme sahiptir. Bu nedenle hayvan besiciliğinde de kullanılır. Mideden salgılanan sularda hidrolik asit meydana gelmesi için ihtiyaç olan tuz, bu tuzdan gelmektedir. Kimya sanayisinin önemli ham maddesi haline gelen yemek tuzu, aynı zamanda seramik eşyaları ağırlamakta, tereyağı ve margarin üretiminde, su yumuşatma tekniklerinde ve dericilikte kullanılmaktadır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 13:00:49
Yemek Tuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yemek Tuzu Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yemek Tuzu"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Soda Limon Tuz
Soda Limon Tuz
Soda limon tuz. Son yıllarda adından fazlasıyla söz ettiren bu üçlü hem üçü bir arada hem de ayrı ayrı sürekli tükettiğimiz gıdalardandır. Soda limon tuz üçlüsü yaz aylarında iyi bir ferahlatıcıdır aynı zamanda zayıflamak içinde bir çoğumuzun sıkça t...
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Zeytin tuzu nasıl alınır, sorusunun cevabı genellikle herkes tarafından bilinse de tam olarak doğru sonuçlar alınmayarak yanlış işlemler uygulanmaktadır. Zeytin, geçmişten günümüze gelen önemli bir besin kaynağı olmakla beraber kahvaltının baş tacı o...
Tuz Sabunu
Tuz Sabunu
Tuz sabunu, bizim ülkemizde özellikle iki çeşit olarak bilinir. Bunlar himalaya kristal tuz sabunu ve kaya tuzu sabunudur. Bu sabunların cilt için birçok iyileştirici ve güzelleştirici özellikleri bulunmaktadır. İkisi de farklı elde edildikleri için,...
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu
Tuz ruhu, olarak bilinen tuz ruhu sıvı formlardan %33'lük olarak 75 kilogramlık bidonlarda tanklarda veya dökülme olarak satışını yapılmaktadır Hidrojen ve klor elementlerini oluşturan tuz ruhu çok güçlü bir asittir. Evlerde birçok yerlerde temizlik ...
Tuz Ruhu Formülü
Tuz Ruhu Formülü
Tuz Ruhu Formülü, Kimyasal formülü HCI olan hidroklorik bir asittir. 9. Yüzyılda Arap simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilmiş. Bu kimyasal hidrojen ve klor elementlerinden oluşur. Su içerisinde çözümü oldukça yüksektir. Tarihte yeni kolaylıkl...
Tuz Taşı
Tuz Taşı
Tuz taşı, bir diğer adı ile sodalit taşıdır. Fakat insanlar arasında genellikle tuz taşı olarak bilinmektedir. Tuz taşı, doğru kullanıldığında çok önemli faydalar göstermektedir. Bu nedenle birçok kişi alternatif tıp olarak tuz taşını kullanır. Tuz t...
Tuzların Özellikleri
Tuzların Özellikleri
Tuzların özellikleri, asitler ve bazların nötrleşme tepkimeleri ile birleşmesi sonucu oluşan, kristal yapılı katı maddelerdir. Tuzların farklı çeşitleri ve bu çeşitlerine göre de özellikleri bulunmaktadır. Ortak özellikleri, katı haldeyken elektrik a...
Salamura Tuz
Salamura Tuz
Salamura tuz, deniz suyunun tuzundan elde edilen iri görünümlü ve rafine tuzlarına oranla daha sağlıklı bir tuz çeşididir. Özellikle günümüzde rafineri tuzunun kullanımı yaygınlaşmış gibi gözükse de bilinçlenen toplumlarında birer birer rafine tuzlar...
Himalaya Tuzu Sabunu
Himalaya Tuzu Sabunu
Himalaya Tuzu Sabunu, bu sabun çoğunlukla kristal olan tuzların bir araya gelmesi ile elde edilen bir sabun çeşididir. Çünkü böylelikle kullanımı çok daha kolaydır. Himalaya tuzu sabunu özellikle doğal olan kristaller ile üretildiği için kullanıldıkç...
İyotsuz Tuz
İyotsuz Tuz
İyotsuz tuz, kullanımı insanlarda farklı durumlarda geçerlidir. Bütün insanların vücutlarının belirli bir oranda iyota ihtiyacı vardır. Özellikle de çocukluk dönemlerinde vücudun gelişimi için çok önemlidir. Türkiye'de çıkarılan tuzların çoğunluğunda...
Pembe Himalaya Tuzu
Pembe Himalaya Tuzu
Pembe himalaya tuzu, Yaklaşık olarak 250 milyon yıl öncesinde bile kullanılan bir tuzdur. Bu tuz içerisinde bulunan çeşitli mineraller sayesinde pembe himalaya tuzu, insan sağlığı üzerinde çok ciddi faydalar göstermektedir. Milyonlarca yıl öncesinde ...
Limon Tuzu Zararları
Limon Tuzu Zararları
Limon Tuzu Zararları, limon tuzu sıklıkla mutfaklarda yemek yapımında kullanılır. Yemek yapımında kullanılmasının en büyük sebebi antioksidan etkisini arttırdığı için yiyeceklerin daha taze kalmasını sağlamasıdır. Bu nedenle zeytin ve turşu kurmada y...

 

Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Tuz Taşı
Tuzların Özellikleri
Salamura Tuz
Himalaya Tuzu Sabunu
İyotsuz Tuz
Pembe Himalaya Tuzu
Limon Tuzu Zararları
Tuz Banyosu
Kristal Tuz
Çin Tuzu
Tuz Gölü
Tuzlar Kimya
Tuz
Tuz Çeşitleri
İyotlu Tuz
Epsom Tuzu
Kaya Tuzunun Zararları
Yemek Tuzu
İngiliz Tuzu
Asetik Asidin Tuzu
Organik Tuz
Kaya Tuzu
Kaya Tuzu Sabunu
Deniz Tuzu
Limon Tuzunun Faydaları
Popüler İçerik
Tuz Banyosu
Tuz Banyosu
Tuz banyosu: Çok eski zamanlardan beri doğal yollardan vücudumuzu bakıma almak oldukça yaygın bir sistemdir. Doğal yollardan cilde bakım yapma denilin...
Kristal Tuz
Kristal Tuz
Kristal Tuz, tuz çeşitleri arasında en nadir olan ve kıymetli bir tuz çeşididir. Kristal tuz dünya çok nadir bulunmaktadır. Kristal tuz yüksek basınç ...
Çin Tuzu
Çin Tuzu
Çin Tuzu, Tuz bazik asitlerin tepkimeye girerek oluşturdukları maddedir. Çeşit çeşit tuz vardır. Akla ilk gelenleri ise kaya tuzu, deniz tuzudur. Bu t...
Tuz Gölü
Tuz Gölü
Tuz Gölü, İç Anadolu bölgesinde yer alan, uzunluğu 80 kilometre, yüz ölçümü 1500 kilometrekare ve genişliği 100 metre olan Tuz Gölü, Ankara, Konya ile...
Tuzlar Kimya
Tuzlar Kimya
Tuzlar kimya, Tuzlar tanım olarak, asit ve baz arasında oluşan kimyasal tepkime sonucu çıkan kristal yapılı kokusuz bir bir yan üründür. Tuz kelimesi ...
Tuz
Tuz
Tuz, beyaz bir renge sahip olan, sodyum klorür ismi ile bilinen ve kristal bir yapıya sahip olan bileşkenin adıdır. İnsan ve onun dışında ki tüm canlı...
Tuz Çeşitleri
Tuz Çeşitleri
Tuz çeşitleri, tuz, günlük hayatta, yemeklere lezzet katmak amacıyla kullanılan bir maddedir. Tuzun mutlaka günlük yeterli miktarda vücuda alınması ge...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Soda Limon Tuz
Zeytinin Tuzu Nasıl Alınır
Tuz Sabunu
Tuz Ruhu
Tuz Ruhu Formülü
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024