Tuzda Tavuk Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Tuzda Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Tavuk, Hatay'ın Reyhanlı ilçesine ait yöresel bir yemektir. Görünümüyle akıllardan çıkmadığı gibi, lezzetiyle de yiyenlerin damaklarında unutulmaz bir tat bırakır. Farklı tatlar arayanlar için harika bir seçenektir. İlk olarak Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bir ustanın denemeleri sonucu ortaya çıkmıştır. Günümüzde farklı illerimizde de yapılıyor olsa da, Hatay'daki gibi bir lezzet elde etmek zordur.

Tuzda Tavuk Özellikleri

Tuzda Tavuğun en önemli özelliği odun fırınlarında pişirilmesidir. İsminin Tuzda Tavuk olması, yemeğin çok tuzlu olduğu anlamına gelmez; aksine yerken tuz bile ilave edebilirsiniz. Bu müthiş lezzeti evdeki fırınlarımızda da yapabiliriz. Pişirme süresi uzun olsa da, özellikle kalabalık misafirlerde pratik bir seçenek olabilir. Tuzda tavuğu fırına atıp, pişme süresince diğer yemek ve salata hazırlıklarınızı yapabilirsiniz.

Tuzda Tavuk Malzemeleri

  • 1 paket tüm tavuk
  • 3 kilo kaya tuzu (turşuluk iri tuz)
  • 4 su bardağı su
  • 3 adet yumurta akı

Tuzda Tavuk Nasıl Yapılır?

İlk adımda, paketli aldığınız tavuğu tüylerinden arındırmak için güzelce tütsüleyin, iyice yıkayıp süzülmesi için bir kenara dik bir şekilde koyun. Tavuk süzülürken, içinde pişireceğimiz tuz karışımını hazırlayalım. Derin bir kaba tuzu boşaltın, suyu ve 3 adet yumurta akını ilave edip güzelce karıştırın. Öncelikle fırın tepsisinin tabanına bir parmak kadar tuz karışımından koyun. Süzülen tavuğu yüz kısmı aşağıya gelecek şekilde yerleştirin. Tavuğun arka bacaklarını bir ip yardımıyla bağlayın ki, pişerken şişip tuzun çatlamasına neden olmasın.

Tavuğun sadece üst kısmına bir parça yağlı kağıt koyun, bu da tavuk piştikten sonra tuzdan zarar görmeden ayrılmasını sağlar. Sonra tavuğu hiçbir yerden hava almayacak şekilde kalan tuz karışımı ile kaplayın. Önceden 200 derecede ısıttığımız fırının, tavuğun yüksekliğine göre mümkünse orta kısmına yerleştirip iki saat pişmeye bırakın.

Tuzda Tavuğunuz iki saat piştikten sonra fırından çıkarın. İsterseniz tuzunu, tavuk parçalanmasın diye nazikçe kırıp servis tabağına alın veya daha orijinal bir görüntü olsun isterseniz, fırın tepsisinden ayrı bir cam tepsiye alıp misafir sofrasına bu şekilde götürüp servisini masada misafirlerinizin yanında yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Asitler Bazlar ve Tuzlar

Asitler Bazlar ve Tuzlar

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tuzların Özellikleri Nelerdir?

Tuzların Özellikleri Nelerdir?

Tuz Türleri ve Özellikleri

Tuz Türleri ve Özellikleri

İyotlu Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İyotlu Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Doğal Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soda Limon Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soda Limon Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Deniz Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Deniz Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tuz Mağarası Türleri ve Özellikleri

Tuz Mağarası Türleri ve Özellikleri

Rafine Tuz Türleri ve Özellikleri

Rafine Tuz Türleri ve Özellikleri

Kaya Tuzu Türleri ve Özellikleri

Kaya Tuzu Türleri ve Özellikleri

Asetik Asidin Tuzu

Asetik Asidin Tuzu

İngiliz Tuzu Türleri ve Özellikleri

İngiliz Tuzu Türleri ve Özellikleri

Tuz Kristali Türleri ve Özellikleri

Tuz Kristali Türleri ve Özellikleri

Yemek Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Yemek Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?