Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Tuzda Balık Tarifi ve Malzemeleri

Tuzda Balık
Balık, her yaş grubunun tüketmesi gereken önemli bir besin maddesidir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde balık önemli bir yere sahiptir. Balık tüketen çocuklar daha zeki ve daha sağlıklı bir bünyeye sahip oldukları için, özellikle çocuklu ailelerin haftada en az bir kere balık tüketmesi önerilir. Balık tüketimi, ızgara, tava, fırınlama ve buğulama gibi farklı şekillerde olabilir. Tuzda balık da bu pişirme yöntemlerinden bir tanesidir. Tuzda balık için birçok farklı türde balık kullanılabilir. Ancak en çok tercih edilen balık türleri büyük ve iri olan lagos, levrek ve kefal benzeri balıklardır. Tuzda balık, balık kızartmaktan daha kolay ve çok sağlıklıdır. Yapımı zahmetli gibi görünse de tuzda balık hazırlamak çok zaman almaz.

Tuzda Balık İçin Malzemeler
  • 1 kiloluk deniz levreği
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet dilimlenmiş limon
  • Tane karabiber
  • Zeytinyağı
Tuz Kaplama İçin
  • 1,5 kilo deniz tuzu
  • 4 adet yumurta akı
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
Tuzda Balık Nasıl Yapılır?

Tuzda balık için öncelikli olarak balık temizliği yapılır. Balığın karnı, boğazından karnının dip kısmına kadar bıçak yardımıyla kesilir. Kesilen yerden çıkan bağırsaklar temizlenir. Temizlenen balığın içindeki siyah zarın da alınması gerekir. Bu kısım bıçakla kazınarak alınabilir. Balığın kafası, pulları ve kuyruğu temizlenmemelidir. Ayrıca üzeri de çizilmemiş olmalıdır. Levreğin sadece içinin temizlenmesi ve soğuk su ile birkaç kez yıkanması gerekir. İlk olarak limon kabukları rende ile rendelenir ve bir kenara kaldırılır. Rendelenen kabuklar daha sonra tuz harcında kullanılacaktır. Kabukları rendelenmiş limonlar ince ince doğranır. Sarımsaklar kabuklarından soyulur. Temizlenmiş balığın karnı, dilim limonlar, sarımsak, tane karabiber ve defne yaprağı ile doldurulur. Balığın üzeri zeytinyağı ile iyice sıvazlanır.

Diğer bir yandan derin bir kasede deniz tuzu, limon kabuğu rendesi ve yumurta akı harç kıvamına gelene kadar karıştırılır. Harcın kıvamına göre, gerekli görülürse yarım çay bardağı su da ilave edilebilir. Levreğin boyuna göre fırın tepsisi ayarlanır. Balığın tepsiye yapışmaması için tepsinin altına alüminyum folyo ya da yağlı kağıt serilebilir. Tepsinin altına hazırlanan harçtan ince bir tabaka dökülür. Üzerine balık yerleştirilir. Balığın içine tuz kaçmamasına özen gösterilerek balık tuzlu harç ile kaplanmalıdır. Balığı tuzlarken boşluk, çatlak veya yarık kısım kalmamasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan balık, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 45-50 dakika kadar pişirilir. Balığın piştiğini anlamak için üzerindeki tuzun iyice sertleşmesi ve renginin biraz kızarması gerekir. Fırından çıkarılan balığı tuzundan ayırmak için çekiç ile tuzun belirli noktalarına hafifçe vurulmalıdır. Çekiç yerine bıçak da tercih edilebilir. Bu aşamada balığın zedelenmesine özen gösterilmelidir. Hafifçe vurularak kırılan tuz başka bir tarafa alınır ve balığın kabuğu kaldırılır. Servis tabağına alınan balık sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kaya Tuzunun Faydaları Nelerdir?

Kaya Tuzunun Faydaları Nelerdir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kaya Tuzunun Zararları Nedir?

Kaya Tuzunun Zararları Nedir?

Tuz Banyosu Türleri ve Özellikleri

Tuz Banyosu Türleri ve Özellikleri

Tuzun Zararları Nelerdir?

Tuzun Zararları Nelerdir?

Limon Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Limon Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Himalaya Tuzu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Himalaya Tuzu Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Tuzların Özellikleri Nelerdir?

Tuzların Özellikleri Nelerdir?

Güncel

Çin Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Çin Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Kristal Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kristal Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Ruhu Formülü

Tuz Gölü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tuz Gölü Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

İyotlu Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

İyotlu Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Tuz Mağarası Türleri ve Özellikleri

Tuz Mağarası Türleri ve Özellikleri

Limon Tuzu Zararları Nedir?

Limon Tuzu Zararları Nedir?

Soda Limon Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Soda Limon Tuz Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?